Večer uzajamnog darivanja

Promocija i prikupljanje donacija za volontersku akciju „72 sata bez kompromisa“ upriličeno je u prekrasnom ambijentu klaustra franjevačkog samostana sv. Ante na Poljudu u subotu, 9. srpnja, a to je ujedno bilo i predstavljanje nove knjige fra Ante Vučkovića „Gledaj, tvoja majka!“.

Sve je krenulo od autorove donacije određene stotinu knjiga projektu „72 sata bez kompromisa“, a onda se tijekom večeri uz predstavljanje knjige mnogo govorilo o projektu. Na početku okupljanja, Pero Mihaljević, koordinator projekta „72 sata bez kompromisa“, predstavio je ukratko projekt te pozvao okupljene na podršku tom volonterskom projektu.

Na dar nova knjiga

U pauzama između čitanja ulomaka knjige, svoja osobna iskustva beskompromisnog volontiranja ispričali su Ana-Marija Vrdoljak o druženju sa starijima i nemoćnima te Duje Drnas i Tomislav Debeljak koji su sudjelovali u zahtjevnoj akciji čišćenja i bojanja stana socijalno ugrožene osobe s kojom se ostali u kontaktu i nakon akcije. Njihove priče okupljene su istovremeno nasmijale, ali i dirnule do suza. Potaknuti time, mnogi su dali svoje donacije, a za svaku donaciju veću od 100 kuna, dobili su na poklon knjigu „Gledaj, tvoja majka!“.

„Riječ je o onom što pojedini mladi ljudi u nekom gradu mogu napraviti. Oni potaknu bilo koga tko ima potrebe, tko je spreman primiti mlade volontere, dati im prostor, dati im zadatak i mladi su spremni dati svoja tri dana, angažirati se za poslove koje unaprijed sami ne znaju koje će dobiti“, kazao je fra Ante Vučković i pojasnio da je tematika knjige bila također vezana uz susrete, načine na koje se susrećemo jedni s drugima.

Darivanje doziva novo darivanje

Da darivanje doziva novo darivanje i u ljudima pobuđuje dobru volju, moglo se čuti na donacijskoj večeri „72 sata bez kompromisa“ na kojoj su već najavljeni i neki od jesenskih projekata, poput uključivanja vrtićkih skupina, angažiranja športaša, organiziranja kuglanja između udruga, priređivanje humanitarnog koncerta za suzbijanje nasilja i sigurnu kuću.

Nova knjiga fra Ante Vučkovića knjiga zapravo je niz kateheza koje je autor održao prije dvije godine u Međugorju na Mladifestu. O knjizi i Mladifestu progovorio je međugorski župnik i organizator Mladifesta fra Marinko Šakota. Istaknuo je da je fra Ante svojim katehezama dao posebnu dimenziju ovom okupljanju mladih te se nada i budućoj suradnji. Svoj osvrt na knjigu dala je i glavna urednica izdanja Lidija Paris. Potom je uslijedilo čitanje ulomaka knjige, a čitala ih je Jelena Hrgović koja je moderirala cijelim događajem, te sam autor.

Pomoć volonterskom projektu

Bila je to večer uzajamnog darivanja. Mladi su davali svoja iskustva, okupljeni donacije kojima će pomoći ovaj volonterski projekt, a fra Ante je u svojoj knjizi dao mali dio samoga sebe svima okupljenima. S tom mišlju fra Ante je i zaokružio cijelu večer, zaključivši da ničega navedenog ne bi bilo bez Božjeg neprestanog davanja svima nama.

Paula Mužinić