dsc_3521

Vesela atmosfera u Volonterskom tramvaju oduševila Zagrepčane

Volonterski tramvaj na subotnjoj špici najavio je međunarodni volonterski projekt mladih „72 sata bez kompromisa“, a veseloj vožnji središtem Zagreba pridružili su se gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, glumac Robert Kurbaša, sportaš Marijo Možnik i pjevačica Ivana Marić koji su s građanima podijelili svoja volonterska iskustva te ih pozvali da se uključe u akciju „72 sata bez kompromisa“.

Plavo-zelene boje bile su prepoznatljivi vizuali koji su zainteresirali brojne Zagrepčane, a mladi volonteri su na tramvajskim stanicama animirali prolaznike dijeleći im letke, zastavice te puštajući najavni radijski spot. Nakon ukrcavanja na Zapadnom kolovoru tramvaj je prošao središtem grada.

Glumac Robert Kurbaša rekao je zašto podržava ovaj volonterski projekt mladih: „Vjerujem da će mlade volonterski zadaci izvući iz svakodnevnice, udaljiti ih od uređaja koje svakodnevno koriste i približiti drugima. Ovaj će projekt '72 sata bez kompromisa' pokazati kolika je vrijednost i radost kada se vrijeme podijeli s drugima.“

Tijekom vožnje volonterskim tramvajem dio vesele atmosfere bio je i hrvatski olimpijac Marijo Možnik koji je usporedio volontiranje sa sportom rekavši: „Mladi u projektu '72 sata bez kompromisa' imaju priliku osvojiti medalju - onu humanu, koja se ne nosi oko vrata, već u srcu. Imaju priliku promijeniti nečiji svijet, život ili dan, pa je važno da ne propuste priliku i daruju nekome svoja 72 sata.“

Pjevačica Ivana Marić kazala je kako prepoznaje veliku vrijednost projekta „72 sata bez kompromisa“ jer će mladi svojim aktivnostima nasmijati djecu, učiniti da se stariji prisjete svojih uspomena, da beskućnici osjete zajedništvo.

U tri dana volontiranja – od 13. do 16. listopada – više od 1500 mladih volontera darovat će svoje vrijeme na brojnim akcijama. Među zadatcima koji će biti povjereni volonterskim timovima su radionice za mlade, posjete različitim društvenim skupinama, pomaganje starijima i nemoćnima, čišćenje, uređivanje domova, uređivanje parkova i okoliša oko škola, vrtića te druge aktivnosti.

Nastojanja mladih oko volonterskog angažmana prepoznali su i poduprli mnogi: predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, Ministarstvo znanosti, obrazovanja i sporta, Ministarstvo socijalne politike i mladih te gradonačelnik Zagreba Milan Bandić i Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom koji smatraju da je projekt „72 sata bez kompromisa“ od šireg društvenog interesa i pridonosi pozitivnim promjenama među mladima i u društvu.