72_sata_misa_10

Počela akcija "72 sata bez kompromisa": U pomaganju drugima otkrijte radost i smisao!

Međunarodna volonterska akcija “72 sata bez kompromisa” koja se ove godine održava u pet gradova u Hrvatskoj, u Dubrovniku je započela 13. listopada misnim slavljem u crkvi sv. Josipa na kojem su se okupili volonteri i organizatori akcije u Dubrovniku.

Misu je predvodio don Hrvoje Katušić koji je u propovijedi mladim sudionicima akcije skrenuo pozornost na to da je srce kršćanstva upravo služenje drugima, što je Isus pokazao pranjem nogu učenicima posljednje večeri svog zemaljskog života s njima. Potaknuo ih je da tu unutarnju bit služenja drugima koja se očituje u unutarnjoj radosti i zadovoljstvu zbog pomaganja drugima, kao i osjećaju da to što rade zaista ima smisla, prenesu i u ostale dane svoga života. Bez kompromisa. Jer Isusovo evanđeosko „Jao, vama…“, kada bi se Isus danas pojavio na zemlji kao prije dva tisućljeća, u prvom redu bi se odnosilo na kršćane. Poželio je mladima da kroz slijedeća tri dana u kojima će davati sebe drugima i vježbati se u altruizmu ne upadnu u zamku egoizma smatrajući da su oni koji volontiraju važni zbog toga što to rade. Ne, važni su oni kojima pomažete, istaknuo je propovjednik.

Pročelnica Vijeća za mlade Dubrovačke biskupije Ana Marčinko pozdravila je mlade koji su se odlučili uključiti u ovogodišnju akciju „72 sata bez kompromisa“ i poželjela im dobrodošlicu, te s njima podijelila važne organizacijske informacije. Na misi je sudjelovala i skupina „naših Čeha“, kako su ih nazvali, a riječ je o petero mladih iz Češke, gdje se također održava ova akcija, koji su došli tri dana volontirati u Dubrovnik.

Ujutro počinju volonterske akcije

Prvo okupljanje volontera bit će u subotu, 14. listopada u 8.30 sati ispred Jugovog bazena u Gružu gdje će dobiti - do zadnjeg trenutka nepoznat - volonterski zadatak kojeg trebaju prihvatiti bez kompromisa, u čemu je zanimljivost ove akcije, i dati sve od sebe kako bi ga što bolje obavili.

Trodnevna volonterska akcija „72 sata bez kompromisa“ slijedeća tri dana održavat će se i u Sinju, Splitu, Zadru i Zagrebu.

U Dubrovniku akciju „72 sata bez kompromisa“ organiziraju Studentski katolički centar Dubrovnik (SKAC_Du) u suradnji s Vijećem za mlade i Caritasom Dubrovačke biskupije. Projekt je, inače, osmišljen i pokrenut prije desetak godina u Njemačkoj s ciljem animiranja mladih i promicanja solidarnosti, zajedništva, kreativnosti i volonterstva.

72_sata_misa_11

72_sata_misa_10

72_sata_misa_09

72_sata_misa_08

72_sata_misa_07

72_sata_misa_06

72_sata_misa_05

72_sata_misa_04

72_sata_misa_03

72_sata_misa_02

72_sata_misa_01