Oduševljenje prvim nastavkom "72 sata bez kompromisa"

Studentski katolički centar Split (Skac_St) organizator je prve akcije međunarodnog volonterskog projekta za mlade u Hrvatskoj pod nazivom "72 sata bez kompromisa" koji se održao od 24. do 26. listopada 2014. na području Splitsko-makarske nadbiskupije. U akciji je sudjelovalo više od 200 mladih koji su volontirali tri dana.

Na području Splita i okolice volonteri su radili na 38 različitih projekata: socijalnih, umjetničkih, kreativnih, medijskih, kulturnih, ekoloških… U suradnji s partnerima, raznim udrugama i socijalnim institucijama mladima su se otvorila vrata u nekoliko staračkih domova, trgovačkih centara, vrtića, župa, u siromašnim obiteljima. Mladi su išli bolesnima, nepokretnima i osamljenima.

Na području Splita i okolice volonteri su 2014. godine radili na 38 različitih projekata: socijalnih, umjetničkih, kreativnih, medijskih, kulturnih, ekoloških…

Animirali su ljude u trgovačkim centrima i prikupljali donacije za štićenike Caritasa, pakirali su pakete i nosili ih u siromašne obitelji. Krečili su i čistili stanove starijima i nemoćnima koji žive sami, opskrbljivali ih ogrjevom za zimu, provodili kvalitetno vrijeme s njima.

Mladi su u brojnim kreativnim radionicama radili prigodne predmete koje su prodavali kroz nedjelje došašća te se prikupljene priloge preusmjerilo za potrebite. Krečili su vrtić i kopali i uređivali vrt oko vrtića, sadili dalmatinsko bilje, uređivali i čistili okoliš. Odrađeno je nekoliko edukativnih radionica o volonterstvu mladim srednjoškolcima koji su nakon radionice pitali mogu li ostati s volonterima i pridružiti im se…

Malo je reći da su i mladi i stariji oduševljeni ovim projektom! Njihova pitanja su bila: »Kada će opet biti 72 sata?« i »Hoće li to sad biti češće?« To je bila povratna informacija da se svidjelo svidjelo i da su uživali u radu, druženju i pomaganju te da ovaj projekt ima budućnost. I mladi i stariji imali su na koncu isti zaključak: volontiranje je super i želi toga još!